Εκδηλώσεις | Events 2019




ΔΙΑΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟ, 4/12/2019 ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

H Κυπριακή Επιτροπή Βυζαντινών Σπουδών και η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών σας Προσκαλούν την ερχόμενη Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, στις 19:00 στη διάλεξη του Δρος Απόστολου Κουρουπάκη με θέμα: "Η Λατινική Εκκλησία της Κύπρου και το Μεγάλο Σχίσμα της Δύσης" στο Παλαιό Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο (έναντι Παγκυπρίου Γυμνασίου, στην Παλαιά Λευκωσία), έδρα της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών.

Βιογραφικό ομιλητού
O δρ Απόστολος Κουρουπάκης γεννήθηκε στα Χανιά. Αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Τεργέστης στην Ιταλία και ακολούθως συνέχισε τις




 σπουδές του στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην «Μεθοδολογία Κριτικής και έκδοσης των Ιστορικών Πηγών» από το ίδιο Πανεπιστήμιο με θέμα σύμμικτο Ζακυνθινό κώδικα του 17ου αιώνα. Εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου με θέμα Η Λατινική Εκκλησία της Κύπρου την περίοδο του Μεγάλου Σχίσματος της Δύσης (1378- 1417). Μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά. Εργάζεται στην εφημερίδα Η Καθημερινή Κύπρου, καθώς και σε άλλους δημοσιογραφικούς οργανισμούς.

Περίληψη διάλεξης
Η διάλεξη θα εστιάσει στην περίοδο του Μεγάλου Σχίσματος της Δύσης (1378-1417) –περίοδος που χαρακτηρίσθηκε από ενδιαφέρουσες ανακατατάξεις στην Κύπρο. Επίσης θα αναλύσει το πως αυτό επηρέασε τη Λατινική Εκκλησία της νήσου, σκιαγραφώντας τη γενικότερη κατάσταση στο Βασίλειο της Κύπρου τη συγκεκριμένη περίοδο από την εσωτερική αυτή διαμάχη της Δυτικής Εκκλησίας. Βασικούς πυλώνες της εισήγησης αποτελούν οι επιστολές και άλλα έγγραφα από τα Παπικά κατάστιχα, που απόκεινται στο Αρχείο του Βατικανού. Αναφορά θα γίνει και στη Σύνοδο, που συνεκλήθη στην Κύπρο υπό τον Ιωσήφ Βρυέννιο το 1406/7.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις