Εκδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη | Events 2017





Η Κύπρος στην Κωνσταντινούπολη!
Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην κατάμεστη εντυπωσιακή αίθουσα του Σεισμανόγλειου Μεγάρου του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη το πρώτο ζεύγος διαλέξεων του κύκλου ομιλιών με θέμα: «Η Κωνσταντινούπολη και ο Βυζαντινός Κόσμος». Πρόκειται για σειρά επιστημονικών διαλέξεων για το ευρύ κοινό με θέμα τις βυζαντινές πόλεις-λιμάνια και την επίδραση της βυζαντινής Κωνσταντινούπολης στον υπόλοιπο κόσμο. Συνδιοργανωτές του κύκλου ομιλιών είναι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ) με έδρα τη Θεσσαλονίκη και η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών στη Λευκωσία και επιστημονικοί συντονιστές η δρ Φλώρα Καραγιάννη και ο δρ Χαράλαμπος Γ. Χοτζάκογλου αντιστοίχως.
Μετά τον χαιρετισμό του Γενικού Προξένου της Ελλάδος, κ. Ευάγγελου Σέκερη μίλησαν ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κωνταντινουπόλεως Ουφούκ Κοτζαμπάς με θέμα «το λιμάνι του Θεοδοσίου και ο μεγαλύτερος βυζαντινός στόλος» και η δρ Αναστασία Τούρτα, Διευθύντρια του ΕΚΒΜΜ με θέμα «το βυζαντινό λιμάνι της Θεσσαλονίκης». Παρουσιάσθηκε η εντυπωσιακή ανασκαφή του βυζαντινού λιμένος του Θεοδοσίου στην Κωνσταντινούπολη με τα χιλιάδες ευρήματα και τα καράβια, που ανεσκάφησαν πρόσφατα, καθώς επίσης η ιστορία του βυζαντινού λιμανιού της Θεσσαλονίκης και ο ρόλος του ανά τους αιώνες στην ιστορία της ευρύτερης περιοχής. Τις ομιλίες συντόνιζε η βυζαντινολόγος δρ Φλώρα Καραγιάννη.
Στην πρώτη αυτή διάλεξη παρευρέθη η Αυτού Θειοτάτη Μακαριότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, μέλη της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου και πλήθος ακαδημαϊκών, διπλωματών και φοιτητών, μεταξύ άλλων. Στις μηνιαίες αυτές διαλέξεις πρόκειται να παρουσιασθούν τα λιμάνια της Κύπρου και της Μικρασίας, η βυζαντινή αρχιτεκτονική και τέχνη, καθώς επίσης η επίδραση της Κωνσταντινούπολης στο βυζαντινό κόσμο της Μεσογείου εστιάζοντας στην Κύπρο. Οι διαλέξεις διοργανώνονται με τη χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και Μποδοσάκη, είναι προσβάσιμες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ιδρύματος Μποδοσάκη (www.blod.gr) και αποτελούν μία σημαντική πρωτοβουλία του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη για συνεργασία ντόπιων και ξένων ερευνητών προς το ευρύ κοινό της Τουρκίας.



ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ ETAIΡΕΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ -                  ΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 15/3/2017
Συνεχίσθηκαν οι διαλέξεις στο Σισμανόγλειο Μεγάρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, που συνδιοργανώνουν το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ) με έδρα τη Θεσσαλονίκη και η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών στη Λευκωσία.
Την Τετάρτη στην κατάμεστη νεοκλασσικού ρυθμού αίθουσα του Σισμανόγλειου Μεγάρου πραγματοποιήθηκε το δεύτερο ζεύγος διαλέξεων του κύκλου ομιλιών με θέμα: «Η Κωνσταντινούπολις και ο Βυζαντινός Κόσμος». Ομιλητές ήταν ο διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου του Ιδρύματος Αρχιεπ. Μακαρίου Γ΄ στη Λευκωσία, δρ Ιωάννης Ηλιάδης και ο Διευθυντής του Κέντρου Βυζαντινών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Πανεπιστήμιο του Κοτς στην Κωνσταντινούπολη, δρ Ενγκίν Ακιουρέκ. 
Πρόκειται για σειρά επιστημονικών διαλέξεων για το ευρύ κοινό με θέμα τις βυζαντινές πόλεις-λιμάνια και την επίδραση της βυζαντινής Κωνσταντινούπολης στον υπόλοιπο κόσμο. Τον επιστημονικό συντονισμό έχουν η δρ Φλώρα Καραγιάννη και ο δρ Χαράλαμπος Γ. Χοτζάκογλου. 
Μετά το χαιρετισμό της Προξένου της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, δ. Δανάης Βασιλάκη ο δρ Ηλιάδης μίλησε με θέμα: «Τα βυζαντινά λιμάνια της Κύπρου ως εφαλτήρια επικοινωνίας και αλληλεπιδράσεων μεταξύ Κωνσταντινουπόλεως και Μεσογείου». Στην ομιλία του παρουσίασε τις σχέσεις της Κύπρου με την Κωνσταντινούπολη, όπως αυτές προκύπτουν από τις γραπτές πηγές, τα αρχαιολογικά ευρήματα, την αρχιτεκτονική και την τέχνη. Παράλληλα παρουσίασε με πλούσια φωτογραφική τεκμηρίωση την ιστορία των λιμένων της Κύπρου. Ο Καθηγητής δρ Ακιουρέκ αναφέρθηκε στις ανασκαφές του στον λιμένα Ανδριάκη των Μύρων της Λυκίας, παρουσίασε τα εντυπωσιακά ευρήματα και μίλησε για τις σχέσεις των Μύρων με τα άλλα βυζαντινά κέντρα και λιμάνια, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, όπως αυτές προκύπτουν από τα ανασκαφικά δεδομένα. Τις ομιλίες συντόνιζε ο βυζαντινολόγος δρ Χαράλαμπος Γ. Χοτζάκογλου..
Στην διάλεξη αυτή η Αυτού Θειοτάτη Μακαριότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εκπροσωπήθηκε από τον Μέγα Βιβλιοφύλακα του Πατριαρχείου, Αρχιμανδρίτη Αγαθάγγελο Σίσκο, ένω παρευρέθησαν επίσης αρχιερείς του Πατριαρχείου και πλήθος ακαδημαϊκών, διπλωματών και φοιτητών. Μετά τις ομιλίες ακολούθησε συζήτηση και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη κ. Ευάγγελος Σέκερης, αφού συνεχάρη του ομιλητές και τους συνδιοργανωτές των διαλέξεων, παρέθεσε δεξίωση στους χώρους του Σισμανόγλειου. Οι διαλέξεις διοργανώνονται με τη χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και Μποδοσάκη, είναι προσβάσιμες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ιδρύματος Μποδοσάκη (www.blod.gr) και αποτελούν μία σημαντική πρωτοβουλία του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη για συνεργασία ντόπιων και ξένων ερευνητών προς το ευρύ κοινό της Τουρκίας.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις